Skip to main content

Lezen is op dit moment mijn grootste hobby. Mijn andere favoriete bezigheden – dansen op feestjes, uit eten, borrelen op terrasjes, reizen, shoppen, badmintonnen, escape rooms doen – staan net als bij de rest van de wereld nu even op een laag pitje. Dus lees ik maar gewoon wat meer. In maart las ik 5 boeken uit. Allemaal aanraders, vond ik, dus ik deel ze graag met je!

Parel – Lucinda Riley

Cover van Parel, het vierde boek van De Zeven Zussen-serieDit vierde boek van De Zeven Zussen-serie las ik binnen no time uit. Ik ben echt gek op deze serie van Lucinda Riley! Het zijn heerlijke feelgoodboeken, maar ze ontstijgen het gemiddelde romannetje doordat het verhaal in een historische context is geplaatst. Zo steek je er ook nog wat van op 😇. En daarnaast zijn de verhalen spannend, want ze lezen ook als een soort detectiveverhaal: iedere keer komt er een puzzelstukje bij, maar het duurt heerlijk lang voor je het grote geheel ziet.

Mocht je de serie nog niet kennen: het draait – heel verrassend – om zeven zussen die als baby geadopteerd zijn door Pa Salt. Bij zijn overlijden laat hij voor elke zus een cryptische boodschap achter, waarmee ze op zoek kunnen gaan naar hun roots. In Parel reist de vierde zus, CeCe, naar Australië om haar familiegeschiedenis te onderzoeken. Prachtig boek!

Mijn cijfer: een 8

Mijn verhaal: becoming – Michelle Obama

Cover Michelle Obama - Mijn verhaalDit boek las ik begin maart uit, net voor de verkiezingen. Het zorgde ervoor dat ik besloot op een niet-witte vrouw te stemmen. Want o jee, wat valt er voor vrouwen en voor niet-witte mensen nog een hoop te winnen in de wereld! Het verhaal van Michelle Obama laat dat heel duidelijk zien. Want als zwart meisje uit The South Side van Chicago moest ze haar hele leven hard werken om te bewijzen dat ze de moeite waard was.

Ik vond het bijzonder inspirerend om te lezen hoe ze zichzelf van dat onzekere meisje opwerkte tot de meest indrukwekkende First Lady ever. Een zichtbare First Lady die tijdens haar 8 jaar in het Witte Huis prachtige initiatieven heeft opgezet om vrouwen en meisjes wereldwijd meer kansen in het leven te geven. Wat een voorbeeld!

Mijn cijfer: een 9

Limitless – Jim Kwik

Cover van boek Limitless van Jim KwikDit boek vond ik echt fantastisch! In Limitless legt Jim Kwik uit dat ons brein de grootste superpower is die je maar kunt bedenken, maar dat de meesten van ons hier nauwelijks van profiteren.

De reden? We hebben niet leren leren, en we houden onszelf klein met onze beperkende gedachten. Hoe je je brein kunt upgraden, sneller en beter kunt leren en hoe je je jezelf daarmee limitless kunt maken, dat leert hij je in dit boek. Ik schrijf hier binnenkort nog een uitgebreidere recensie van, met daarin de belangrijkste lessen die ik uit dit boek haalde.

Mijn cijfer: 10

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Cover van boek van Marc de Hond - Licht in de tunnelNiet het vrolijkste boek, wel erg inspirerend. Marc de Hond kreeg na een medische fout een dwarslaesie, maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Zijn positieve kijk op het leven zorgde ervoor dat hij als spreker veel mensen en bedrijven inspireerde. Toen Marc eind 2018 hoorde dat hij blaaskanker had, besloot hij een dagboek bij te houden. En zelfs toen het steeds duidelijker werd dat het er slecht voor hem uit zag, bleef hij lichtpuntjes zien. Hij en zijn vrouw Remona besloten niet te wachten op het licht aan het einde van de tunnel, maar zelf de lampjes op te hangen.

Inspirerend!

Mijn cijfer: 8

Viktor – Judith Fanto

Cover van boek Viktor van Judith FantoNa het boek van Marc de Hond had ik eigenlijk vooral zin in een lekker luchtig verhaal, maar in mijn stapel biebboeken was weinig luchtigs te bekennen. Gelukkig verraste het boek Viktor me meteen vanaf de eerste bladzijde. Deze waargebeurde familiegeschiedenis had zware kost kunnen zijn, maar het is heerlijk luchtig en vol humor geschreven. En het geeft een prachtig inkijkje in hoe de familiegeschiedenis doorwerkt in volgende generaties.

In dit boek wisselen de verhalen van Viktor en Geertje Rosenbaum elkaar af. In het verhaal van Viktor lees je hoe de familie de periode richting de Anschluß in 1938 beleeft. In de hoofdstukken van Geertje, die zich afspelen in 1995, ontdek je dat veel familieleden de oorlog niet hebben overleefd en wat dat voor sporen heeft achtergelaten. Ook op Geertje. Die rebelleert tegen de schaamte waarmee haar familieleden met hun Joodse identiteit omgaan, en ze is vastbesloten om te ontdekken wat er in de familie precies gebeurd is. Waarom wordt haar oudoom Viktor doodgezwegen?

Een aanrader, zowel voor mensen die van boeken over de oorlog houden, als voor mensen die geïnteresseerd zijn in de betekenis van familiebanden.

Mijn cijfer: 9

En, gaan deze boeken ook op jouw tbr-lijst?

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om deze boeken ook te gaan lezen! Nieuwsgierig naar een van deze pareltjes? Ik leende er een aantal bij de bieb, maar je kunt ze natuurlijk ook kopen. Bestel je een boek via de onderstaande(affiliate) linkjes bij Bol.com, dan krijg ik daar ook nog een paar cent voor. Uiteraard kost dat jou geen cent extra 😘


Leave a Reply