Persoonlijk

Opblijfwraak – the story of my life

By 28 september 2020 No Comments

In de nieuwsbrief van Taaltelefoon is opblijfwraak het woord van de week. Ik kende het woord nog niet, wat een regelrecht wonder is aangezien ik ongeveer de verpersoonlijking ben van dit woord 🙈

Wat betekent opblijfwraak?

Te laat naar bed vanwege opblijfwraak - lezen in het donker om 1 uur 's nachtsTaaltelefoon (de officiële taalwebsite van de Vlaamse overheid) omschrijft opblijfwraak als volgt: “In deze coronatijd hebben steeds meer mensen last van opblijfwraak. Dat betekent dat je uitstelgedrag vertoont als het eigenlijk bedtijd is omdat je nog een moment voor jezelf wilt, bijvoorbeeld om televisie te kijken, iets op te zoeken op je smartphone of een hobby te beoefenen. Vooral avondtypes hebben last van opblijfwraak.”

Er stond ook nog iets bij over de negatieve gevolgen van opblijfwraak (slaaptekort en een verstoord bioritme), maar ik doe net of ik dat niet zie.

Ik hou namelijk enorm van dat laatste uurtje van de dag. In een tijd dat je nóóit meer alleen thuis bent, voelt dat als een oase van rust.

Nog eventjes… ja ja

En zo kan het zijn dat ik om 23:30 nog ‘even’ een module van een online cursus doe, ‘even’ een documentaire kijk, ‘even’ een boek lees of, toegegeven, ‘even’ een paar domme spelletjes op mijn telefoon speel. Zonder iemand om me heen. De zaligheid! En zo worden al die ‘eventjes’ een kwartier… een half uur… een uur… en lig ik iedere avond weer veel te laat in bed.

Niet erg gezond natuurlijk, maar pff… nooit geweten dat je zo van wraak kunt genieten!

Leave a Reply